47. 5 januari 1990

Twee collega's van mijn werk maken muziek. De een, Hans, speelt heel mooi piano, Chopin, Schumann, Bach en zo, en de ander, Katrien, een Vlaamse, speelt erg mooi cello. Samen studeren ze iedere dag minstens een uur in de Streekmuziekschool aan het Rapenburg. Dan is de kroon daarvan natuurlijk een optreden met publiek. Daarom treden ze regelmatig samen op in een lunchconcert, dat het K & O hier in Leiden organiseert. Ik had ze eens gehoord en ik vond, dat ze werkelijk heel mooi speelden. Hoe ik er op kwam weet ik niet meer zo precies, maar op een gegeven moment bood ik aan hun eens op te nemen op de band. Ze vonden het een goed idee, bovendien konden ze in een opname hun eigen fouten eens goed horen en zich zelf op die manier verbeteren. Ik durfde zelfs hun wel toe te zeggen, dat ik één of twee stukjes uit hun programma kon uitzenden, want ik dacht wel, dat ik de eindredacteur van Leiden Lokaal wel zover zou kunnen krijgen aandacht te besteden aan die fantastische lunchconcerten, die K & O regelmatig in de Kapelzaal van hun gebouw aan de Oude Vest organiseert. Op zo'n moment zou je die stukjes kunnen uitzenden.

En zo ging ik dan de volgende dag naar een elketronicazaak en ik kocht een paar microfoons, wat snoer en een bijbehorend standaard. Daarmee ging ik op de dag van hun optreden naar de Kapelzaal in het K & O-gebouw aan de Oude Vest. Ik wil best bekennen, dat er een zekere opwinding door mij heen ging, toen ik de microfoons opstelde en de kabels legde. Ik was echt met radio bezig.

Een paar weken later kreeg ik de mogelijkheid om het kerstconcert van het Leids Vocaal Ensemble op te nemen. Een andere collega van mij, Marian, had aan het bestuur toestemming gevraagd en gekregen om opnames te maken. Dus ging ik weer naar een electronicazaak om nog wat spullen bij te kopen. Omdat ik meewerkte aan het kerstnachtprogramma van Omroep Rijnland kon ik de opgewonden dames - en de heren trouwens ook - toezeggen, dat ik enkele stukken van het concert in de kerstnacht zou gaan uitzenden, wat gelukkig ook gebeurd is. Terwijl ik in het Groene Kerkje tijdens het inzingen bezig was uit te knobbelen hoe ik met mijn vier microfoons een goede opname zou kunnen maken en hoe ik het mengpaneeltje het beste kon afregelen, besefte ik, dat ik met radio bezig was.

Tijdens de borrel, die na het concert in het Oegstgeester K & O-gebouw plaatsvond, sprak de voorzitter van K & O-Oegstgeest de ware, ook uit mijn hart gegrepen woorden, dat er in de regio prachtige muziek wordt gemaakt. Onder het drinken van een glas wijn had ik het genoegen te praten met de solistes van het concert, Nicolien van de Rest en Margot Kalse. Wat een geweldige vrouwen zijn dat. Met Margot Kalse trouwens onmiddellijk een afspraak gemaakt om een opname te gaan maken van haar en haar groep La Barca, die Nederlandse muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw ten gehore brengt. Hoe en wanneer ik dat uitzend, zie ik dan wel weer.

Wat vond ik het jammer, dat ik niet aan de deuren van het kerkje een papiertje kon ophangen, waarop zoiets staat van: "Dit concert wordt door Omroep Rijnland opgenomen". Ik realiseerde mij, dat er bij deze omroep momenteel geen programma is, waar je klassieke muziek in kunt uitzenden, maar van de week hoorde ik van omroepbons Matthieu Snijders, dat er zo'n programma in de maak is. Ik verwacht dan ook, dat er dan gelegenheid zal komen om deze in de regio geproduceerde muziek uit te zenden en een grote -wellicht nieuwe- groep luisteraars daarmee te plezieren.