85. 14 december 1990

Rocky XI had bij mij hoge verwachtingen gewekt, want hij was voor een deel in Leiden geschoten. Links was toen falikant tegen de opname van de film op Leids gebied. Het zou namelijk een film vol met geweld en sex worden, het laatste was de reden, dat ook de rechtervleugel van het CDA tegen was, maar, zodra ze hoorden om welke kapitalen het zo al ging, veranderden ze hun standpunt - wat bij het CDA wel meer voorkomt - op voorwaarde dat de vrouwelijke - wat heet - hoofdrolspeler Bo Derek zich alleen in behoorlijke kleding in het centrum van de stad zou vertonen en dat de erotische scènes niet op openbare, voor het jeugdig publiek toegankelijke plaatsen zouden worden opgenoemn. Het CDA kwam dan ook enigszins in verlegenheid op dat moment, dat Bo Derek van haar Arabische bazen de opdracht kreeg om koste wat het kost informatie van Rocky af te trochelen. Ze ging daarbij zeer direct te werk, want ze begon zich op een drukke zaterdagmiddag voor de Hartebrugkerk op de Haarlemmerstraat, waar de filmploeg was neergestreken, geestdriftig te ontkleden toen zij Rocky in het oog kreeg. Het Leidse CDA sprak er in het openbaar schande van, maar de redacteur van het zondagse roddelblaadje wist te melden dat er in fractiekamer in het Gulden Vlies totaal andere geluiden te horen waren, wat bij het CDA trouwens wel meer voorkomt.

De plot was als volgt: Sylvester Stallone, agent van de Amerikaanse geheime dienst moet in opdracht van de president, het plan tot vernietiging van de gehele aarde ontfutselen aan een geheim agent van het vijandelijke kamp. Deze agent werd vol overtuiging gespeeld door Rutger Hauer, ex-nazi, ex-stalinist en overtuigd communist van de harde lijn, door Gorbatsjov uit het land gegooid en daarna in dienst gekomen van fundamentalische Arabieren onder leiding van een Arabier, die grote gelijkenis met Saddam Hoessein vertoonde.

Goed en kwaad was dus duidelijk, ook voor de minder politiek geschoolde filmliefhebber. Ik herinner me nog, hoe Rocky met de trein aankwam in het station, het oude nog, en het vijandelijk kamp hem een warm welkom had bereid en er een schietpartij in de stationshal plaatsvond. Schietend met een zware mittrailleur maakte Rocky zich uit de voeten, buiten aangekomen op het stationsplein pakte hij een willekeurige fiets, die niet op slot stond en spurtte met hoge snelheid de Steenstraat in. De vijand verbrouwereerd achterlatend, want die hadden weliswaar een snelle auto, maar daar konden ze de stad niet mee in, zoals je dat met geen enkele auto kunt.

De eindafrekening vond plaats in de Breestraat. Hoewel niemand een goed woord over heeft van hoe de Breestraat nu is ingericht, waren de filmproducers wild enthousiast. Waar ter wereld vond je zo'n straat waar 60 bussen per uur doorheen gaan. Wat een mogelijkheden. Het vormde het ideale decor voor een spannende scene, waarbij Rocky met een zwaar kanon op zijn stevige armen de eveneens zwaar bewapende Arabieren te grazen trachtte te nemen en daaruiteraard volledig in slaagde. De Leidenaren die in grote getale als onbetaalde figuranten op kwamen draven moesten op last van de regisseur bij de eerste schoten maken dat ze wegkwamen. De burgermees-ter, die zich intens kwijtte als figurant, mocht een heldendaad verrichten door heldhaftig een klein meisje van haar kinderfietsje af te plukken en haar, alvorens door rondvliegende kogels dodelijk te worden getroffen, in veiligheid brengen bij de tijdschriftenzaak, die ervoor had gezorgd dat zijn naam in het beeld kwam.